Nie za dwóch, a za dwoje. O tej powtarzanej przez lekarzy zasadzie powinna pamiętać każda spodziewająca się dziecka kobieta. Twoja dieta powinna być dobrze zbilansowana i dostarczać składników najważniejszych dla ciebie i rozwijającego się dziecka. Jakie minerały i witaminy dla kobiet w ciąży mają największe znaczenie?
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy, to najważniejszy z punktu widzenia ciężarnej kwas wielonienasycony. Jego niedobór może doprowadzić do zaburzeń w rozwoju mózgu oraz wzroku u malucha – zarówno na etapie płodowym, jak i podczas karmienia piersią. Tymczasem by pokryć dzienne zapotrzebowanie w ciąży, musiałabyś zjeść 27 jaj lub blisko pół kilograma tuńczyka. Takie skomponowanie jadłospisu nie należy do najłatwiejszych – warto więc sięgnąć po suplementy takie jak Mama DHA.
Kwas foliowy dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego
Witamina B9, czyli kwas foliowy, to jedna z najważniejszych witamin dla kobiet w ciąży. Odpowiada między innymi za regulowanie metabolizmu aminokwasów i kwasów nukleinowych, rozwój układów nerwowego i krwiotwórczego oraz utrzymanie ciąży (zbyt niski poziom może skutkować poronieniem lub odklejeniem łożyska). Dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy to 400 µg – tyle, co w 14 kilogramach ziemniaków lub prawie siedmiu kilogramach szpinaku.
Witamina D. Ważna zarówno dla mamy, jak i malucha
Witamina D nie tylko jest jednym z filarów układu odpornościowego mamy, ale też składnikiem kluczowym dla prawidłowego rozwoju kośćca. Poza tym zapobiega krzywicy, opóźnieniom rozwoju, stanom przedrzucawkowym oraz niskiej masie urodzeniowej. Optymalne dzienne spożycie witaminy D w ciąży to 50 µg (np. 10 kilogramów sera lub 49 jajek). Dużo łatwiejszym sposobem będzie więc suplementacja. Mama DHA dostarczy ci tej ilości już w dwóch kapsułkach.
Jod – niezbędny dla wzrostu i rozwoju kości dziecka
Jod jest głównym składnikiem hormonów tarczycowych. Jego niedobór w ciąży prowadzi do zaburzenia gospodarki hormonalnej. To z kolei może przyczynić się do niepełnosprawności intelektualnej dziecka, porodu przedwczesnego oraz wystąpienia zaburzeń okołoporodowych. Dzienna dawka jodu w ciąży powinna wynosić 200 µg. By je pokryć, musiałabyś zjeść… 36 tabliczek czekolady, 10 kilogramów migdałów lub blisko pół kilograma żółtego sera. To jeszcze jeden argument za suplementacją.
Kluczowe składniki mineralne – żelazo i magnez
Żelazo, w zależności od okresu ciąży oraz jego poziomu w organizmie, w ciąży powinnaś przyjmować w dawce od 25 do 120 miligramów dziennie. Niedobór tego składnika może skutkować przedwczesnym porodem, anemią lub nieprawidłową pracą macicy w trakcie porodu. Magnez natomiast zapobiega skurczom oraz nadciśnieniu. W zależności od swoich potrzeb, spodziewając się dziecka powinnaś przyjmować go w dawce od 200 do 1000 miligramów na dobę.