Dieta ketogeniczna jest coraz popularniejszym rozwiązaniem. Stosują ją osoby, które w krótkim czasie chcą pozbyć się tkanki tłuszczowej. Na czym polega więc dieta ketogeniczna? Jakie są jej zasady? Czy jest bezpieczna? Na te pytania odpowiadamy poniżej. Zapraszamy do lektury!
Przeczytaj też: https://spragnienilata.pl/dieta-ketogeniczna/
Zasady diety ketogenicznej
Dieta ketogeniczna jest bardzo specyficzną dietą. Polega ona przede wszystkim na obniżeniu podaży węglowodanów do organizmu praktycznie do minimalnego poziomu. Taka redukcja wprowadza organizm w stan zwany ketozą. Ciało staje się bardzo wydajne w spalaniu tłuszczu, bo to ze spalania tłuszczu właśnie czerpie energię do funkcjonowania. Ponadto w wątrobie tłuszcz jest zamieniany na ketony, a te z kolei dostarczają niezbędnej energii mózgowi.
Dieta ketogeniczna wiąże się z organiczeniem spożycia węglowodanów do nawet 20-50 gramów na dobę. To naprawdę bardzo niewiele. Do naszego organizmu w takim stanie nie jest w ogóle dostarczana glukoza, dlatego właśnie zaczyna czerpać energię ze zmagazynowanych w nim tłuszczów. Z kolei braki węglowodanowe uzupełniane są dużym spożyciem tłuszczu, który pochodzi z jajek, mięsa, ryb, orzechów, zdrowych olejów. Białko natomiast również powinno się spożywać w ograniczonych ilościach. W przeciwnym wypadku przejście w stan ketozy może zostać utrudnione. Jeśli odczujesz zwiększone pragnienie, zmniejszony głód, częściej oddajesz mocz to sygnały, że Twój organizm właśnie przeszedł w stan ketozy.
Skutki diety ketogenicznej
Jest wiele korzyści, które płyną ze stosowania diety ketogenicznej. Niewątpliwie najważniejszym z nich jest szybka utrata wagi i pozbycie się tkanki tłuszczowej. Odchudzanie bez nieustannego liczenia kalorii oraz kontrolowania tego, ile zjemy jest niewątpliwie bardzo komfortowe. Jakie jeszcze skutki daje dieta ketogeniczna? Oto najważniejsze z nich:
- obniżenie poziomu cukru we krwi,
- większa wrażliwość na działanie insuliny (poprawa aż o 75 procent) – ważne dla osób, które zmagają się z insulinoopornością,
- pomaga w leczeniu chorób neuologicznych, takich jak epilepsja;
- redukuje poziom złego cholesterolu, jednocześnie podnoszą poziom HDL,
- obniża ciśnienie krwi,
- wspomaga leczenie nowotworów, zatrzymuje rozrost komórek nowotworowych;
- zmniejsza objawy choroby Alzheimera i opóźnia jej postęp,
- trwają badania nad tym, czy pomaga również łagodzić objawy choroby Parkinsona,
- może wspomagać leczenie zespołu policystycznych jajników.
Zanim jednak zdecydujesz się wprowadzić tę dietę do swojego jadłospisu, skonsultuj się z lekarzem.
Zobacz też: http://www.prezentbox.pl/dieta-niskoweglowodanowa-i-jej-wplyw-na-funkcjonowanie-mozgu/