Hale udojowe

Od wielu lat wyraźnie widać zmiany jakie zaszły w prowadzeniu hodowli bydła. Szczególnie duży wpływ ma coraz większa automatyzacja pracy. Kiedyś typowy wiejski widok kojarzył nam się z kilkoma krowami na łące i gospodarzem, który sam je doił. Teraz ten obraz należy do rzadkości. Tradycyjny udój zostaje zastępowany przez mechaniczny. Dlaczego coraz więcej hodowców bydła mlecznego decyduje się na hale udojowe? Jakie korzyści wynikają z takiej inwestycji?

Mechaniczne sposoby udoju bydła

Przede wszystkim warto zapoznać się z najnowszymi sposobami na udój bydła. Jednym z nich są hale udojowe, drugim dojarki mechaniczne (rurociągowe i bańkowe). Hale udojowe to osobne pomieszczenia, w których odbywają się wszystkie czynności związane z udojem bydła. Wstępne mycie, udój, dezynfekcja sprzętu itd. Wyróżniamy różne rodzaje hal udojowych np. tandem, karuzela, bok w bok, rybia ość. Ten system idealnie sprawdza się przy średnich i dużych stadach. Można go indywidualnie dostosować do budynku i potrzeb całego stada. Dojarki natomiast nadają się również do małych stad. Bańkowe można transportować, a rurociągowe zawierają zbiornik chłodzący mleko. Wybierając system udoju bydła dobrze jest przeanalizować potrzeby stada czy plan na dalszy rozwój gospodarstwa. Wiele pomocnych rad można też otrzymać od profesjonalnych firm, które zajmują się dopasowaniem projektu i montażem hal udojowych.

Korzyści wynikające z hal udojowych

Do niewątpliwych zalet hal udojowych należy oszczędność cennego czasu. Pozwalają one przyspieszyć udój do nawet 16-18 krów na godzinę. System hal udojowych jest także dość prosty w obsłudze i bezpieczny zarówno dla pracowników jak i zwierząt. Pracownicy powinni być wcześniej przeszkoleni, a sprzęt regularnie konserwowany. Dzięki temu będzie można wykryć najmniejsze uszkodzenia lub awarie, szybko im zaradzić, nie tracąc przy tym na wydajności udoju. Hale udojowe dzięki zastosowaniu nowoczesnej technologii pozwalają dobrać poszczególne parametry do każdego zwierzęcia osobno m.in. właściwości podciśnienia. Brany jest pod uwagę stan fizjologiczny krowy, w tym etap laktacji, długość udoju i czas potrzebny na opuszczenie stanowiska udojowego. Możemy również ocenić jakość mleka np. pod względem ilości komórek somatycznych. Dzięki temu cały proces zachodzi sprawnie, ograniczając przy tym stres zwierząt. Obniżenie poziomu stresu u zwierząt ma wpływa na jakość mleka. Obniżony korytarz udojowy umożliwia zakładanie gum strzykowych bez konieczności pochylania się, skraca czas przejścia od jednej krowy do drugiej i jest bezpieczny dla pracowników. Możliwość dostosowania rodzaju hali udojowej także przyczynia się do jak najbardziej optymalnego zwiększenia wydajności mlecznej krów. Przykładowo hala udojowa rybia ość sprawdza się w przypadku średnich stad. Cechuje ją również łatwość wprowadzenia zmian w układzie stanowisk, dostosowując je do potrzeb stada. Natomiast hala udojowa typu karuzela obecnie jest uważana za najlepszy system udoju stosowany przez duże przedsiębiorstwa mleczarskie. Zastosowanie obrotowej platformy umożliwia dojarzowi pracę prawie bez ruszania się z miejsca i dopasowania wszystkich parametrów dokładnie pod daną krowę. Podsumowując zastosowanie hal udojowych, pozytywnie wpływa na większą wydajność mleczną, oszczędność czasu i umożliwia dalszy rozwój gospodarstwa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here